Home Aanschaf
Aanschaf | Afdrukken |

Indien u een kooikerhondje wilt aanschaffen kunt u contact opnemen met:

Mw. C.M.L. v.d. Berg-Janssen
Tel. 0348-445811 (ma-vrij 15.00-17.00 uur)
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.

b.g.g.
Mw. M.H. Kleinjan-Matena
Tel. 0180-626797 (niet op zondag)

Een lijst met fokkers die fokken volgens het fokreglement van de vereniging en hun verwachte nesten, vindt u in het submenu Fokkers.

Op de pagina Overplaatsing kunt u zien of er op dit moment oudere honden ter overplaatsing worden aangeboden. Tevens staat er een kleine beschrijving per hond.
 

Aanschaf

Als u van plan bent een kooikerhondje aan te schaffen zijn er een paar dingen waar u zelf op kunt letten:

  • Waar zijn de moederhond en de pups gehuisvest? De gereserveerdheid van het Kooikerhondje t.o.v. vreemden vraagt een goede socialisering tijdens de socialisatieperiode. Deze periode valt tussen de 4 en 12 weken na zijn geboorte. Koop daarom een kooikerhond bij een fokker die zijn pups optimaal begeleidt in de eerste 8 weken en ze in huis heeft en went aan huiselijke geluiden, zoals de stofzuiger, TV, telefoon, radio, bezoekers, kleine kinderen, en ze meeneemt naar buiten en went aan andere honden, de auto, enz.
  • Hoe is het gedrag van de moederhond, is dat vriendelijk, terughoudend of agressief. Als de moeder niet bij het nest aanwezig is vraag dan waarom niet en vraag of u de moederhond toch nog even mag zien. Als dat geweigerd wordt vraag dan naar de reden. Denk dan heel goed na of u hier wel een pup wilt kopen. Als de fokker ook de vaderhond heeft kijk dan ook naar zijn gedrag. Vraag anders naar een mooie foto van hem.
  • Hoe is het gedrag van de pups, dit hoort vrij en vrolijk te zijn.
  • Het is een fabeltje dat de pup die het eerste op visite afkomt de beste keuze zou zijn. Vaak is dit het hondje dat het minst moe is, misschien omdat hij net terzijde van zijn nestgenootjes heeft gelegen toen ze gingen spelen. Een goede fokker zal de beste keuze voor u en uw gezinssituatie kunnen maken omdat hij de hondjes al langere tijd kent.
  • Pups mogen best even een schrikreactie hebben maar dienen heel snel te herstellen.
  • Een goede fokker zal net zoveel vragen aan u hebben als u aan hem. Hij staat u ook met de wat oudere hond nog voor vragen ter beschikking.


Gezondheid
Helaas zien we de laatste tijd steeds meer ziektes opduiken. Dit heeft nog geen zorgwekkende omvang maar als rasvereniging doen we er alles aan om het kwaad in de kiem te smoren. Let er dus op, dat de fokker de papieren van de bij de rasvereniging verplichte gezondheidsonderzoeken van de beide ouderhonden aan u als toekomstige koper laat zien.

Zowel de vader- als de moederhond dienen verklaringen te hebben over:

  • Een oogonderzoek waarbij de dieren vrij moeten zijn van erfelijke oogaandoeningen.
  • Een onderzoek naar afwijking van de patella (dit is een knieafwijking. Als een hondje hieraan lijdt, kan het wel geopereerd worden om jarenlange pijn te voorkomen)
  • Tevens moeten de ouderdieren een verklaring van goed gedrag hebben, de z.g. gedragsverklaring, afgegeven door de VHNK.
  • De uitslag van het DNA onderzoek naar de Von Willebrandziekte. Dit betreft een bloedstollingsziekte die helaas nog niet helemaal uit ons ras is verdwenen. Een verklaring van de fokker, dat de pups vrij zijn, is niet voldoende!


Algemene informatie over gezondheid:

Samen met moeder naar buiten

Kijk ook eens op de volgende websites voor u een hond aanschaft:
Laatst aangepast op dinsdag, 22 juli 2014 18:36