Direct naar andere activiteiten op deze dag:
Mogelijkheid DNA testen tijdens nestkeuring 31 mei a.s.
Achtergrond
Bij de selectie van fokdieren in een rashondenpopulatie is het belangrijk om rekening te houden met de mate van inteelt. Veel fokprogramma’s maken gebruik van lijnteelt en inteelt als middel om raskenmerken te behouden en gewenste eigenschappen te benadrukken. Maar studies tonen aan dat naarmate de inteelt toeneemt, dit een sterk negatieve invloed heeft op de gezondheid, vruchtbaarheid en levensduur van een hond.
Iedere hond heeft heel veel verschillende genen in zijn DNA. Van ieder gen bestaan er veel verschillende varianten. Die variatie is o.a. nodig om te voorkomen dat ziektes tot uiting komen. Elk individu heeft van een gen maar 2 varianten die ze aan hun nageslacht doorgeven. Wanneer de inteelt toeneemt doordat de fokdieren te nauw aan elkaar verwant zijn, neemt de variatie in het DNA af, doordat steeds dezelfde varianten worden doorgegeven.
Er zijn twee manieren om de mate van inteelt (COI) in een hond te bepalen. Op basis van de stamboom kan een theoretische inschatting gemaakt worden van de inteelt in een individuele hond. Er wordt daarbij vanuit gegaan dat een broer en zus altijd 25% hetzelfde DNA hebben. Maar dit is een gemiddelde en de werkelijkheid wijkt daar soms sterk van af.
Daarom is het beter om de COI te bepalen door middel van een uitgebreide DNA-screening, de genotypering. Daarbij wordt van heel veel genen in het DNA (markers) bepaald welke varianten de hond precies bij zich draagt. Bij de selectie van fokdieren en oudercombinaties is het streven dat er zoveel mogelijk varianten van ieder gen worden overgedragen aan de volgende generatie en dat individuen zo min mogelijk kans hebben om 2 dezelfde varianten van hun ouders te krijgen.
De COI bij het Kooikerhondje is op dit moment gemiddeld 33%. Dat betekent dat twee willekeurige Kooikerhondjes 33% hetzelfde DNA hebben. Dat is hoger dan normaal een broer en zus met elkaar overeenkomen. En daardoor neemt de kans op problemen in het ras toe.
Met de ontwikkeling van Fit2breed door het Expertisecentrum in Utrecht, als fokkerijbegeleidingsmodule, hebben we inmiddels de mogelijkheid om risico-inschattingen te maken voor diverse erfelijke aandoeningen en kunnen we de genetische variatie in ons ras monitoren en bewaken. Op basis van genotypering kunnen er individuele keuzes gemaakt worden voor het fokken van een verantwoorde, gezonde hond.
Advies
Het advies is daarom om van zoveel mogelijk Kooikerhondjes een volledige genotypering te laten doen om te kijken welke dieren nog unieke varianten van genen bij zich dragen en welke dus belangrijk zijn om mee te nemen naar de volgende generatie.
Vanaf december 2024 is er een samenwerking tussen de VHNK en het Expertise Centrum in Utrecht met Van Haeringen Laboratories, VHL. Er is een speciaal kooikerpakket ontwikkeld, waarbij u zowel de genotypering voor Fit2Breed kan laten doen en tegelijk alle DNA-testen naar verschillende aandoeningen, relevant voor het kooikerhondje.
Afname tijdens Nestkeuring
Op de Nestkeuring is er gelegenheid om bij uw hondje via DNA-onderzoek te laten doen.
We bieden het combinatiepakket voor het kooikerhondje aan. Dit betekent zowel de DNA-testen naar Polymyositis, Erfelijke Necrotiserende Myelopatie en Von Willebrand Disease, inclusief de genotypering voor Fit2breed.
Deze testen kunnen gedaan worden door middel van wangslijmvlies wat afgenomen wordt via een swab.
Voordeel en opgave
De kosten voor deze test zijn € 193,15.
De facturering vindt achteraf plaats in de online omgeving van VHL met uw combibreed account. Dit account kunt u vooraf aanmaken op www.combibreed.nl Uitslagen zijn hier zichtbaar voor de eigenaar.
Door DNA-testen op een evenement van de vereniging af te laten nemen spaart u de kosten voor dierenartsbezoek uit en de kosten voor de monsterafnameverklaring. De VHNK zorgt voor de verzending en de toestemmingsverklaringen voor het opnemen van de gegevens in Fit2breed.