Excursie eendenkooi

20apr2024
Tijd: 12:30 - 15:30
Locatie: Eendenkooi Waardenburg Broekgraaf 1 4181 AL Waardenburg

Een uniek kijkje in de eendenkooi!

Excursie eendenkooi Waardenburg zaterdag 20 april 2024

De naam van het kooikerhondje is ontegenzeggelijk verbonden met de eendenkooi. De kooibaas kon het vangen van de eenden niet geheel zelfstandig doen. Hij werd bij zijn werk terzijde gestaan door een veelal bont, klein hondje: het kooihondje of kooikerhondje. In een oud jachtboekje is te lezen dat dit een bont hondje was, in kleur variërend van geel tot oranje.

Door de eeuwen heen is het kooikerhondje een trouwe hulp van de kooiker geweest. In de begin jaren voornamelijk als opdrijver van ruiende eenden, later toen de vangmethode d.m.v. de eendenkooi zijn intrede deed, als lokmiddel voor de nieuwsgierige eenden. Hierbij is de discipline van hond en opleiding voor groot belang. Zo mag het kooikerhondje op geen enkele wijze reageren op de eenden en is blaffen uit den boze. De eenden dienen te allen tijde genegeerd te worden en krijgt het kooikerhondje zijn instructies via handgebaren.

Op zaterdag 20 april organiseert de VHNK een uniek bezoek aan de eendenkooi in Waardenburg. Onder leiding van een gids gaat u, tezamen met uw kooikerhondje, terug in de tijd! Ontdek tijdens deze wandeling hoe het hier rond de eendenkooi vroeger in z’n werk ging en kom meer te weten over de samenwerking tussen de kooibaas en zijn kooikerhondje en het beheer van de eendenkooi.

 

Aanmelden deelname

Op zaterdag 20 april worden 2 excursie rondes gegeven:

  • Ronde 1: 12.30 tot circa 14.30u (maximaal 15 deelnemers)
  • Ronde 2: 13.30 tot circa 15.30u (maximaal 15 deelnemers)

Heeft u zin en interesse om met uw kooikerhondje deel te nemen, laat ons dit weten via een registratie! Het is voor zowel leden als niet niet-leden mogelijk om zichzelf aan te melden. Let op, de registratie is geen bevestiging voor deelname. Bij meer dan 30 aanmeldingen hebben leden voorrang en zal er een reservelijst gemaakt worden.

I.v.m. een overweldigende belangstelling en een beperkt aantal plaatsen is de einddatum voor het aanmelden vervroegd.

Wij hopen volgend jaar weer een nieuwe excursie te plannen!


 

Kosten

Kosten leden VHNK: € 15,- p.p.
Kosten niet-leden VHNK: € 20,- p.p.
 

Sluiting registratie

Registratie voor deelname is mogelijk t/m 25 maart. Op vrijdag 29 maart ontvangen de geselecteerde deelnemers een officiële uitnodiging voor deelname aan de excursie.

Locatie

Eendenkooi Waardenburg
Broekgraaf 1
4181 AL Waardenburg
 

Handig om te weten
  • Honden mogen mee, mits aangelijnd;
  • De excursie start met een kop koffie/thee in het bezoekerscentrum naast de eendenkooi. In het bezoekerscentrum kunt u tevens gebruik maken van het toilet;
  • De excursie duurt ongeveer 2 uur

Heeft u nog vragen over dit evenement dan kunt mailen naar l.adams@kooikerhondje.nl