Excursie eendenkooi

Kaart wordt geladen...

Wanneer
29 mei 2022
11:00-15:00

Locatie Eendenkooi Het Aalkeetbuiten


Excursie eendenkooi Het Aalkeetbuiten, zondag 29 mei a.s.

Een uniek kijkje in de eendenkooi!

De naam van het kooikerhondje is ontegenzeggelijk verbonden met de eendenkooi. De kooibaas kon het vangen van de eenden niet geheel zelfstandig doen. Hij werd bij zijn werk terzijde gestaan door een veelal bont, klein hondje: het kooihondje of kooikerhondje. In een oud jachtboekje is te lezen dat dit een bont hondje was, in kleur variërend van geel tot oranje.

Door de eeuwen heen is het kooikerhondje een trouwe hulp van de kooiker geweest. In de begin jaren voornamelijk als opdrijver van ruiende eenden, later toen de vangmethode d.m.v. de eendenkooi zijn intrede deed, als lokmiddel voor de nieuwsgierige eenden. Hierbij is de discipline van de hond en zijn opleiding van groot belang. Zo mag het kooikerhondje op geen enkele wijze reageren op de eenden en is blaffen uit den boze. De eenden dienen te allen tijde genegeerd te worden en krijgt het kooikerhondje zijn instructies via handgebaren.

Kooikerhondje bij vangpijp eendenkooi

Op zondag 29 mei organiseert de VHNK een uniek bezoek aan eendenkooi Het Aalkeetbuiten. Eendenkooi Het Aalkeetbuiten bestaat al ruim 400 jaar en is gelegen in het open polderlandschap van Midden-Delfland tussen Vlaardingen en Maassluis. De eendenkooi heeft een kooiplas met vijf vangpijpen en een 19e-eeuws kooihuisje, gelegen aan de rand van de Aalkeetbuitenpolder.
Gerard van Winden neemt u, tezamen met uw kooikerhondje, graag mee terug in de tijd! Ontdek tijdens deze wandeling hoe het hier rond de eendenkooi vroeger in z’n werk ging en kom meer te weten over de samenwerking tussen de kooibaas en zijn kooikerhondje en het beheer van de eendenkooi.

Kooihuisje
Het kooihuisje in eendenkooi Het Aalkeetbuiten (foto: Natuurmonumenten)

Aanmelden deelname

Op zondag 29 mei worden 2 excursierondes gegeven:

  • Ronde 1: 11.00 tot circa 12.30u
  • Ronde 2: 13.30 tot circa 15.00u

Heeft u zin en interesse om met uw kooikerhondje deel te nemen; laat ons dit weten via onderstaand aanmeldformulier!

Het is voor zowel leden als niet-leden mogelijk om zichzelf aan te melden, echter hebben leden voorrang op deelname aan de excursie. Let op, deze registratie is geen bevestiging voor deelname. Tevens zal het aantal deelnemers per excursieronde beperkt zijn. Op vrijdag 20 mei ontvangen de geselecteerde deelnemers een officiële uitnodiging voor deelname aan de excursie.

Locatie
Broekpolderweg 3
3155 EP Maasland (Zuid-Holland)

Kosten
Kosten leden VHNK: € 7,50- p.p.
Kosten niet-leden VHNK: € 12,50,- p.p.

Heeft u nog vragen over dit evenement dan kunt mailen naar j.floor@kooikerhondje.nl

Handig om te weten
  • Eendenkooi Het Aalkeetbuiten is gelegen aan de Broekpolderweg 3 in Maasland
  • Vanwege werkzaamheden i.h.k.v. de Blankenburgverbinding adviseren wij om de locatie aan te rijden via afslag 7 Maassluis (i.p.v. afslag 8 Vlaardingen-West)
  • Op locatie aangekomen adviseren wij om links voor het toegangshek op het verharde gedeelte de auto parkeren
  • Honden mogen mee, mits aangelijnd
  • De excursie duurt ongeveer 1,5 uur