Kaart wordt geladen…

Wanneer
03-02-2018
13:30

Locatie
Hotel De Witte Bergen


We vragen uw speciale aandacht voor de extra lezing naar aanleiding van de resultaten van de populatie-analyse.

Eind 2017 is een analyse van de wereldwijd bekende populatie van Kooikerhondjes uitgevoerd door Dr. P. Oliehoek. De uitkomsten worden gepresenteerd op deze lezing, die inhoudelijk toegespitst is op de Nederlandse fokker/dekreu-eigenaar van het Kooikerhondje.
De lezing word gehouden op zaterdagmiddag 3 februari, 13:30 uur in Hotel de Witte Bergen te Eemnes.
Op de hoogte zijn van hoe het gesteld is met de genetische variatie van de huidige fokpopulatie is erg belangrijk bij het maken van verantwoorde fokcombinaties, zowel voor een reu-eigenaar als een eigenaar van de teef.

In het kader van het onderzoek naar erfelijke ziekten bij het Nederlandse Kooikerhondje heeft de ALV in 2017 aan het bestuur de opdracht gegeven om een populatie-onderzoek te laten verrichten.
Op basis van de resultaten van dit onderzoek kan een uitspraak worden gedaan over de genetische gezondheid van het ras.

Eind 2017 is deze analyse van de populatie uitgevoerd door geneticus Dr. P. Oliehoek. Uiteraard gaat Dr. Oliehoek ook de uitkomsten van dit onderzoek presenteren door middel van een lezing in het Nederlands. In de Engelstalige lezing, waar ook een aantal Nederlandse leden en fokkers al aanwezig waren, kwam naar voren dat op korte termijn stappen genomen moeten worden om het ras levensvatbaar te houden.
We verwachten dat Dr. Oliehoek tijdens de lezing handvatten aan de fokker/dekreueigenaar geeft om op een verantwoorde manier verder te fokken met het Nederlands Kooikerhondje.
We hopen dan ook dat alle fokkers (eigenaar van zowel reu en teef mogen zich geroepen voelen!) van het Nederlandse Kooikerhondje de kans grijpen om zich te informeren en naar deze lezing komen! De lezing wordt gratis aangeboden maar een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd.

De spreker Pieter Oliehoek is al van zijn elfde levensjaar bezig met hondenfokkerij. Tijdens zijn studie biologie heeft hij zowel het onderscheiden van hondenrassen met behulp van DNA, als het behoud van diversiteit binnen de IJslandse hond onderzocht. Na zijn studie is hij gepromoveerd op het behoud van genetische diversiteit binnen kleine populaties aan de Wageningen University. Deze kennis past hij regelmatig toe in het ondersteunen van fokbeleid bij zowel dierentuinpopulaties als op honden. Voor dit project werkt hij samen met Dr. P.Mandigers.

Meer informatie over P. Oliehoek is te vinden op: www.breedingfordiversity.com of www.dogsglobal.com