Nestkeuring

1jun2024
Tijd: 09:30
Locatie: Apeldoornse KynologenClub Polderweg 5 7327 GX Apeldoorn

Direct naar andere activiteiten op deze dag:

Nestkeuring

Op zaterdag 1 juni 2024 organiseert de vereniging haar jaarlijkse Nestkeuring en Regionale keuring. Deze keer zijn de gemelde nesten aan de beurt die geboren zijn in 2022 bij leden fokkers van onze vereniging.
In maart zullen fokkers van nesten geboren in 2022 een uitnodiging ontvangen voor deelname aan deze dag. Eigenaren van dekreuen en eigenaren van de honden geboren in 2022 ontvangen deze uitnodiging via de fokker.

Bent u eigenaar van een hond, geboren in 2022 bij een fokker die lid is van de VHNK, maar u heeft eind maart nog geen uitnodiging ontvangen, inschrijving voor deelname is mogelijk via dit inschrijfformulier.

Wij organiseren deze nestkeuring omdat het voor de fokkers en de vereniging van groot belang is te weten wat de resultaten zijn van een gemaakte combinatie ouderdieren. Daarom is het belangrijk dat de nesten (zoveel mogelijk) compleet aanwezig zijn, dus alle nakomelingen met vader en moeder.

Het nest wordt beoordeeld op exterieur en karakter. Er wordt een verslag gemaakt van het totale nest en tevens een keurverslag (geen kwalificatie) van elke deelnemende hond. Mocht u plannen hebben om met uw hondje te gaan fokken dan telt dit keurverslag tevens mee voor de exterieureisen gesteld in het Verenigingsfokreglement (VFR). Voor meer informatie VFR zie Fokkerij.

De uitgenodigde keurmeesters zijn: mw. L. Reeskamp-Blok en dhr. G. Mensink

Voor deelname aan de nestkeuring zijn geen kosten verbonden.

Inschrijven

Voor deelname verzoeken wij u vriendelijk, uiterlijk 12 mei, het inschrijfformulier in te vullen. De volgorde van de te keuren nesten is afhankelijk van het aantal ingeschreven honden per nest en gaat niet op volgorde van geboortedatum van de nesten. U ontvangt ongeveer een week voor de nestkeuring een bevestiging van uw inschrijving, hierin staat ook vermeld of het nest waartoe uw hond behoort ‘s morgens of ‘s middags aan de beurt is. De dag begint om 9.30 uur en zal eindigen rond 17.00 uur.

Knieonderzoek

Op deze dag is het mogelijk om bij uw hond een knie-onderzoek (patella luxatie-onderzoek) te laten doen. Dit is verplicht voor honden waarmee u wilt fokken, maar ook bij de honden waar niet mee wordt gefokt is het van groot belang om een beeld te krijgen van wat er speelt binnen het ras, en hoe we daarmee moeten omgaan.

Embark

Voor het ras is het van belang om van zoveel mogelijk Kooikerhondjes een volledige genotypering te laten doen om te kijken welke dieren nog unieke varianten van genen bij zich dragen en welke dus belangrijk zijn om mee te nemen naar de volgende generatie. Dit gebeurt middels een swab, waarmee wat wangslijmvlies afgenomen wordt. Dit is volkomen pijnloos voor uw hond.
Het voordeel om de test op deze dag te laten doen, is dat er een dierenarts aanwezig is, wat u een extra bezoek aan uw eigen dierenarts bespaart en dus ook extra consultkosten. Tevens betaalt de VHNK de verzendkosten naar Amerika, waar de test beoordeeld wordt.

Actief met je kooikerhondje!

Er is op deze dag ook gelegenheid om met een hond deel te nemen aan een heuse “Kooikerrace” waarbij uw samen met een hond een parcours vol leuke hindernissen en spellen doorloopt. Op het omheinde veld kunnen 2 kooikerhondjes en hun baasjes tegelijk een parcours afleggen.

Deelnemen aan de kooikerrace? Vooraf inschrijven voor deelname is niet benodigd. U kunt zich op de dag zelf melden bij de start van het parcours.

Dekreuenparade

Afgelopen jaren was er steeds minder belangstelling voor de dekreuenparade. Daardoor is besloten dit jaar geen parade te houden. Mogelijk dat in de toekomst dit op een andere wijze ingevuld gaat worden.

Contact

Voor meer informatie betreffende de organisatie van deze dag kunt u contact opnemen met:

Ton van Geijlswijk, e-mail: t.vangeijlswijk@kooikerhondje.nl

Inschrijfformulieren