Aanvraag DNA-test

Het DNA-onderzoek naar de ziekte van Von Willebrand (vWD), Erfelijke Necrotiserende Myelopathie (ENM) en Polymyositis (PM) wordt in de Universiteitskliniek te Utrecht uitgevoerd in de maanden:

januari – maart – mei – juli – september – november (oneven maanden)

Alle samples die vóór of op de 1e dag van deze testmaanden binnen zijn, worden getest. Uitslagen volgen meestal aan het einde van de testmaand.

 
Houd er rekening mee dat samples bij de post soms vertraging oplopen, waardoor het resultaat mogelijk later bekend is dan verwacht.

  • De DNA-test naar het PM-gen kan gelijktijdig worden verricht met de DNA-test voor vWD en/of ENM.
  • Indien eerder een DNA-test voor de hond is uitgevoerd dan kan het opgeslagen materiaal in Utrecht gebruikt worden voor de overige testen. U hoeft dan alleen het formulier online in te vullen met vermelding van het DNA-nummer van de eerdere testuitslag.
  • Als uw hond is gegenotypeerd via Embark, dan is er tevens DNA getest op de ziekte vWD.

Leden van de Vereniging kunnen subsidie krijgen voor DNA-onderzoek en genotypering. Zie Subsidieregeling.

De uitslagen voor vWD, ENM en PM worden, mits hiervoor toestemming is gegeven, door de Universiteit Utrecht ingevoerd in het fokkerijbegeleidingsprogramma Fit2Breed.
Een toestemmingsverklaring voor het delen van de informatie van uw hond is te vinden in de vorm van een Qualtrix op de website: https://survey.uu.nl/jfe/form/SV_7NUPAwrKYiJsvkO

De uitslagen van vWD en ENM worden door Universiteitskliniek Utrecht gedeeld met de Vereniging het Nederlandse Kooikerhondje en worden ingevoerd in het Clubregister en ZooEasy.
Fit2breed wordt geactualiseerd met de data vanuit onder andere ZooEasy.