Fit2Breed

Dankzij de uitstekende, langdurige en internationale samenwerking tussen fokkers, eigenaren, dierenartsen en het team van het Expertise centrum Genetica van de Faculteit Diergeneeskunde Utrecht kunnen wij melden dat Fit2breed gereed is voor gebruik voor het Nederlandse kooikerhondje. De komst van Fit2breed is het resultaat van een uniek project vanuit het Expertise Centrum Genetica waarbij samenwerking tussen internationale verenigingen, fokkers en eigenaren om gezondheidsgegevens te verzamelen en samen met de VHNK te verwerken voorop stond. Mede dankzij de fantastische steun van donateurs waaronder Farmfood en het Meijerboekbinderfonds kon Fit2breed worden ontwikkeld voor en met de VHNK.

Mogelijkheden

Met de Fit2Breed software is het mogelijk om alle belangrijke gegevens van kooikerhondjes zoals ziektegegevens, uitslagen van screeningsonderzoeken, risicoschattingen, fokwaardeschattingen, uitslagen van DNA-testen en SNP-data voor genetische variëteit te analyseren en zo tot een wetenschappelijk onderbouwd fokadvies te komen. Fit2breed biedt de mogelijkheid om alle verzamelde data actief te gebruiken en in te zetten om zo op een onderbouwde manier bij te dragen aan het behoud van de genetische diversiteit van het kooikerhondje.

Gebruik

De fokker kan een teef invullen in de module. Vervolgens ziet men een lijst met alle potentieel geschikte reuen, op basis van genetisch profiel en gezondheidsinformatie, gesorteerd op verwantschap met de teef. Ook is het mogelijk om als fokker zelf een gewenste combinatie van een reu en een teef in te vullen, waarbij vervolgens risico aspecten bij de combinatie, invloed van de combinatie op het gehele ras en eventuele (on)geschiktheid worden weergegeven.

Gegevensverzameling

Om het systeem zo goed mogelijk te kunnen laten functioneren, is het van groot belang dat er, ook in de toekomst, zo veel mogelijk gegevens in het systeem worden ingevoerd. De VHNK heeft door jarenlange nauwkeurige documentatie in Clubregister en Zooeasy een uitgebreide dataset als basis voor de data in Fit2breed. Deze wordt daarnaast aangevuld met screening gegevens vanuit officiële instanties zoals Raad van Beheer, kennelclubs maar ook genetische data uit EMBARK, WISDOM, VhL etc.

Beschikbaarheid Fit2Breed

Na de uitrol van de bèta-versie in 2023 en vele test-ronden verder, is per 1 februari 2024 de volledige module van Fit2Breed beschikbaar voor alle fokkers die zijn aangesloten bij een rasvereniging. Elke fokker of eigenaar kan kosteloos toegang voor de module aanvragen via onderstaande handleiding. Voorwaarde is lidmaatschap van een kooikervereniging, dit kan de VHNK zijn maar ook een van de aangesloten 11 zusterverenigingen die de verzameling van gegevens als solide basis mede mogelijk hebben gemaakt.

Hieronder volgen enkele links die handig zijn rondom het gebruik van Fit2Breed:

 • Webinar Fit2Breed project
  Voor meer informatie over het Fit2Breed project bekijkt u deze opname van de webinar hierover.
 • Accountaanvraag Fit2Breed
  Voor het aanmaken van een account voor deelname aan Fit2Breed. Lidmaatschap wordt gecontroleerd en vervolgens krijgt u toegangsgegevens. Activering kan daarom enige tijd duren. Omdat de VHNK en zusterverenigingen Fit2Breed mogelijk maken zijn er aan een account geen kosten verbonden.
 • Hulp tijdens gebruik
  Via de contactbutton is het mogelijk rechtstreeks te mailen naar het Expertisecentrum Genetica. Het is ook mogelijk voor inhoudelijke vragen te mailen naar e.deleeuw@kooikerhondje.nl
  Daarnaast er is de mogelijkheid een persoonlijke online meeting te plannen om samen met een teamlid eventuele vragen en onduidelijkheden door te nemen en samen het programma te bekijken. Stuur een mail naar e.deleeuw@kooikerhondje.nl en we plannen in overleg een datum voor een online meeting.
 • Feedbackformulier
  Heeft u feedback naar aanleiding van het gebruik van Fit2Breed? Dit vernemen wij graag middels bovenstaande link. Met uw feedback helpt u om Fit2Breed verder te verbeteren!
 • Toestemming gebruik DNA uitslagen / SNP-profiel
  Via deze weg is het alsnog mogelijk om toestemming te geven voor het gebruik van DNA testuitslagen in Fit2Breed. Ook kunt u toestemming geven om een eventueel beschikbaar SNP-profiel van uw hond te gebruiken in Fit2Breed.
 • Toestemming toevoegen e-mailadres
  Gebruik deze link als u uw e-mailadres alsnog wilt toevoegen op de pagina van uw hond in Fit2Breed.
 • Aanvraag Embarkprofiel UU
  Wilt u een aanvraag doen voor genotyperen via Embark, dan kunt u via Universiteit Utrecht een testkit bestellen tegen gereduceerde tarief.
 • Aanvragen DNA testen voor het Kooikerhondje
  U kunt uw Kooikerhondje laten testen op ziekte van von Willebrand, Erfelijke necrotiserende myelopathie en polymyositis bij het Expertisecentrum Genetica Diergeneeskunde. Hier kunt u ook direct aangeven of de uitslagen mogen worden opgenomen in Fit2Breed.
 • COI Fit2Breed en Embark
  FAQ naar aanleiding van COI waarden in Fit2breed en/ of EMBARK
 • Gebruikershandleiding
  Handig bij het gebruik van Fit2breed, de gebruikershandleiding en de lijst met terminologie

Nog vragen naar aanleiding van deze pagina? Kijk dan bij de Veelgestelde vragen.