Verslag jubileumreceptie Eemnes

Eemnes, 11-02-2017

Opening van het 50-jarig jubileumfeest VHNK te Eemnes

Voldaan en tevreden (doch ook wel moe) zijn we weer thuis van een heel leerzame, interessante en gezellige middag, en stukje avond. Dit alles voor de opening van het 50-jarig jubileumfeest van de VHNK. Dus Vereniging Het Nederlandse Kooikerhondje.
Het was er erg druk, zodat ik er een beetje overdonderd van werd. Wat een belangstelling. Zag zoveel bekende gezichten, zoals bijv. de afgevaardigden van de Belgische Kooikerclub, die wel twee en een half uur moesten reizen om aanwezig te kunnen zijn. Ook de Duitse afgevaardigden zag ik later zitten. Dat noem ik nu pas vriendschap en waardering.

Onze voorzitster Kerstin Ueckert opende de feestelijke bijeenkomst, met een welkomstwoord. Zij doet het goed als voorzitster, en zag er ook zeer charmant uit.
Daarna was onze ex-voorzitter Jan v.d. Berg aan het woord. Hij liet ons genieten van de vele verhalen over de oprichting, de belangen, voor- en tegen spoed in het 50-jarig bestaan van de club. Hij deed dit tezamen met een PowerPointpresentatie op zijn eigen grappige manier. Het was lachen geblazen, doch we hebben genoten.
Tweede spreekster was Mevr. Loes v.d. Bogaard-Mütze. Ik geloof dat ze bij de start onze voorzitster was. Ook op haar eigen leuke manier vertelde zij haar ervaringen en belevingen. Zij vertelde dat ze als kind geen pop wilde, doch een hondje. En daar heeft ze heel wat mee gedaan en plezier mee beleefd. Het is natuurlijk later een Kooikerhondje geworden. Zij leerde dat Kooikerhondjes echte werkhondjes zijn, dat ze dus hun hersentjes moest trainen en actief met hun bezig moet zijn, zodat baasje en hondje samen een eenheid vormen. Zij leidde ons door 50 mooie jaren. De liefde voor het Kooikerhondje straalde door haar verhaal.
De derde spreekster was Mevr. Tilly Sande. Ook zij vertelde dat ze al 25 jaar lid was van onze club. Vroeger liep zij als er wandelingen waren mee als honden EHBO’er. En ik weet nog wel dat we haar eens om hulp hebben moeten vragen tijdens een tocht. Zij is nog op vele manieren actief voor de club o.a. Als op 6 mei de historische tocht door Delft is, dan plakt zij de baarden en grimeert. Zulke mensen moet een vereniging hebben.

En toen was er PAUZE, en toen ging mijn goede voornemen om niet te zondigen verloren. Er lagen zulke lekkere gebakjes, met zo’n mooi plaatje erop:

dat ik de verleiding niet kon weerstaan en gezondigd heb. Het plaatje heb ik heel voorzichtig ingepakt en mee naar huis genomen om in mijn bijna overvolle souvenirkast te leggen. Dit krijg ik misschien nooit meer.

Vervolgprogramma

Kerstin nam weer het woord en zei dat dit een programma met verrassingen zou worden.
Als eerste kwam dhr. Jack Alberts aan het woord, hij is de voorzitter van de Raad van Beheer. Hij sprak een woordje en overhandigde aan onze voorzitster een legpenning. Zeer mooi. Deze penning was voor het 50-jarig bestaansfeest. Prachtig.

Verder ging het. De volgende spreker was Dhr. Dr. Paul Mandigers, tezamen met Dr. Leegwater en Markus Roll van de DCK. Deze heren zijn onderzoekers. Zij doen vele onderzoeken naar en over de ziekte polymyositis. Dit is een spierziekte die bij het dier doch ook bij de mensen voorkomt. Naar het schijnt komt dit wel eens bij het Kooikerhondje voor. Hij vertelde dat zo’n onderzoek kapitalen kost, en als er geen geld was kon het onderzoek niet verder gaan. En toen kwam de verrassing:
De voorzitter van de Duitse Kooikerclub bood na een speech een zeer grote cheque aan met een nog groter bedrag voor dit onderzoek. Het bedrag zal ik hier niet noemen dat vragen jullie maar na bij iemand anders, doch er volgde een geweldig applaus. Wat een geste. Wat een geste. De onderzoekers waren een beetje verslagen en in zijn beste Duits bedankte Dhr. Mandigers voor deze geste.

Er kwamen nog meer gestes, want drie heren keurmeester lieten ons weten dat bij hun volgende keuring, hun salaris naar dit doel zou gaan. Chapeau heren. Misschien kan iedereen hier een kleine donatie aangeven. Voor iedere hondenbezitter is het toch van belang dat zo’n onderzoek plaats kan vinden?

Het programma ging verder met een lezing van mevrouw Helen Hagestein. Zij is de schrijfster van drie boeken en die heten Spellen voor Honden. Zij liet ons zien hoe je met zelfgemaakte hondenspellen van huis-, tuin- en keukenmaterialen veel voor en met je hondje kan doen. Erg leuk en leerzaam.

De voorzitster bedankte iedereen en we werden uitgenodigd voor een hapje en een drankje. Nou je kon er je vingers bij aflikken. Het was keurig verzorgd, en juist zoals na iedere receptie werden er weer vele vriendschappen vernieuwd en weer veel bijgekletst, en waarover? Alles over ons geliefde Kooikerhondje. Want zij zijn het toch waar we dit voor doen. Toen wij 20 jaar geleden met ons eerste Kooikerhondje, doch ook met ons eerste hondje begonnen, wisten we meteen dat dit het beste is wat je kan overkomen. Hopelijk mogen we nog lang samen van en met elkaar genieten.

Philma Koks, Susteren